خبرنگار: سیما کوهستانی
افتتاح دفاتر استانداردسازی در اکثر دانشگاه های استان خراسان رضوی
به گزارش رخداد پرس سید محمد سجادی عطار اظهار کرد: فعالیت شش ماه نخست سال اداره کل استاندارد خراسان رضوی شامل مواردی از جمله صدور ۱۳۶ پروانه استاندارد جدید برای واحدهای مختلف می شود.
وی افزود: برای ارتقا کیفیت، بازرسی و نمونه برداری در واحدهای تولیدی، بازار و محل عرضه در سطح استان و به صورت مستمر انجام می شود. در شش ماه نخست سال ۵۵۷۲ مورد نمونه برداری از کالاهای تولیدی در انواع صنایع و ۶۷۰۰ بازرسی از واحدهای تولید و عرضه انجام شد. نمونه ها در شبکه آزمایشگاهی در سطح استان بررسی می شود. اگر نتایج آزمایشگاهی ضعیف باشد در سامانه استاندارد ثبت و موضوع از طریق کمیسیون ماده ۴۲ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد پیگیری می شود تا تولید آن کالای بی کیفیت متوقف شود. ۱۳۳ پرونده از ابتدای سال رسیدگی و احکام صادر شده است.
سجادی عطار ادامه داد: در بحث اندازه شناسی، اوزان و مقیاس ها فعالیت های بسیار زیادی انجام می گردد. در کنار کیفیت بایستی کمیت کالا هم از دقت کافی برخوردار باشد. از جمله این موارد طرح پیش بسته بندی می باشد که در این طرح وزن درج شده روی کالاها به طور مرتب کنترل می شود. برای کنترل هر کالا حداقل ۸۰ مورد از آن کالا توزین و دقت وزن ها ارزیابی می شود تا در صورت وجود خطا به تولید کننده تذکر داده شود. در ابتدای این طرح آمار مردودی بالای ۵۰ درصد بود به تدریج با کنترل و تذکرهای داده شده این رقم به کمتر از ۱۸ درصد رسیده است.
وی بیان کرد: نازل های سوخت مورد استفاده بنزین در جایگاه ها باید دقت کافی داشته باشند. ۱۶۱۳ مورد نازل سوخت از ابتدای امسال کنترل شده است.
مدیرکل استاندارد خراسان رضوی گفت: از ابتدای سال حداقل ۴۹۰مورد باسکول های توزین مختلف کنترل شده است. ترازوها که در انواع صنوف استفاده می شود، بایستی در بحث کمیت دقت کافی داشته باشند. در این باره ۱۲۳۱۴ مورد کنترل و توزین آن تایید شده است. هم چنین ۱۷۴ مورد نازل های CNG ارزیابی و تایید شده است.
وی در مورد واردات و صادرات اظهار کرد: نماینده ای از طرف استاندارد در گمرک مستقر می باشد که به طور مرتب کالاهای وارداتی و صادراتی را کنترل می کند. در اقلام وارداتی، اقلام اساسی و کالاهای اساسی مثل گندم، جو، ذرت و کنجاله مطرح می باشد. در گمرک نمونه برداری انجام و پس از تایید، اجازه ورود به کشور داده می شود. نظارت کیفیتی اقلام صادراتی نیز مثل هیدروکربن ها، سیمان، موادغذایی مانند خامه، زعفران، پسته، خرما و مواد شیمیایی مثل تینر و… در مرزها انجام می شود تا با ارسال کالای بی کیفیت به فضای صادراتی خدشه وارد نشود. از ابتدای سال ۵۲۲ مورد اظهارنامه واردات و ۱۳۶۳ مورد صادرات مورد بررسی قرار گرفته و کنترل شده است.
وی ادامه داد: در مورد فرآورده های نفتی صادراتی موضوع قاچاق سوخت مطرح می باشد. به گوته ای وه سوخت یارانه ای داخل کشور به نام کالاهای دیگری مثل هیدروکربن ها صادر شود. لذا مرتبا از محموله های صادراتی نمونه گرفته و آزمایش می شود تا در صورت خطا از طریق مراجع قانونی مانند تعزیرات پیگیری شود. ۵۹۶ پرونده نفتی و محصولات نفتی صادراتی از ابتدای سال کنترل شده است.
سجادی عطار بیان نمود: در حوزه تجهیزات تفریحی و شهربازی ها بحث ایمنی مردم مطرح است؛ حتما بایستی مجوز بهره برداری سالیانه از سازمان ملی استاندارد دریافت کنند و بازدید ادواری هر سه ماه انجام گردد تا اعتبار آن ها تمدید شود. در غیر این صورت حق استفاده تجهیزات را ندارند. از ابتدای سال ۱۳۳۵ بازرسی از تجهیزات تفریحی استان انجام شده است.
وی با تاکید بر اجباری بودن استاندارد آسانسور گفت: پروانه اولیه برای آسانسور بایستی دریافت و سالیانه تمدید گردد. ۱۰۴۵ گواهینامه استاندارد آسانسور از ابتدای سال صادر شده است. در این راستا در کارگروه های آسانسور در اداره کل استاندارد به طور ویژه بر شرکت های عرضه کننده و نصاب متمرکز شده است تا تحویل آسانسور به مردم از ابتدا استاندارد باشد.
وی درباره نشان های سازمان ملی استاندارد گفت: یکی از مهم ترین نشان ها بعد از نشان اصلی استاندارد، نشان حلال است. این نشان در ۵۷ کشور اسلامی شناخته شده است و در حوزه صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد. حداقل ۳۸ پروانه از ابتدای امسال نشان حلال صادر شده است.
وی اظهار کرد: مسئله ناترازی انرژی یکی از مشکلات کشور است. در این حوزه مسئله بهینه سازی انرژی در واحدهای تولیدی مطرح است. بازرسی هایی در حوزه انرژی برای صنایع انرژی بر انجام می شود. حداقل ۲۵۰ بازرسی از ابتدای سال انجام شده است که میزان مصرف انرژی صنایع کنترل و درصورت وجود عدم انطباق تذکر داده می شود.
وی به اقلام پر کاربرد و پر مصرف مردم اشاره کرد و ادامه داد: بحث رتبه بندی نانوایی منتظر تایید نهایی شیوه نامه در کارگروه آرد و نان استان می باشد تا رتبه بندی کیفیت نان و نانوایی ها به مرحله اجرا برسد. این طرح تاثیر مثبتی در ارتقا کیفیت نان و ترویج نان کامل یعنی نانی که با آرد کامل پخته شده و سبوس آن به طور کامل گرفته نشده باشد، دارد.
وی درباره انواع نشان ها توضیح داد: نشان استاندارد برتر برای کالاهای استاندارد با کیفیت بالاتر از حد تعهد تصویب و با لوگوی متفاوت و شیوه نامه آن ابلاغ شده است. این نشان به معنای کیفیت بهتر آن کالاهاست. دانش نماد نشان دیگری است که به محصولات شرکت های دانش بنیان داده می شود. نانو نماد به محصولات حوزه نانو، فلزات گرانبها و عیار آن ها است.
نشان ارگانیک برای محصولات کشاورزی، حد مجاز آلاینده ها، نشان انرژی، نشان ایمنی و نشان های حوزه صادراتی و… داده می شود که هر کدام از این نشان ها اعتباری به کالاها اضافه می کند که می تواند در توزیع داخلی و صادرات استفاده شود.
سجادی عطار گفت: طرح سفیران استاندارد با آموزش و پرورش مشترک می باشد. در این طرح از دانش آموزان برای آموزش استاندارد، کیفیت و ترویج مسائل مربوطه استفاده می شود. در حال حاضر عضو گیری از دانش آموزان شروع، ۱۴۰۰ سفیر استاندارد از بین دانش آموزان ثبت نام و کارت شناسایی صادر شده است. آن ها به نوعی در حوزه خانواده خود و کالاهایی که در خانواده تهیه می شود، نظارت بر مباحث استاندارد دارند. بر اساس این گزارشات مواردی از کالاهای بی کیفیت شناسایی و از توزیع آن ها جلوگیری شده است.
وی تاکید کرد: ارتقا جایگاه مدیران کنترل کیفیت، فعالیتی اساسی و کلان در سطح استان می باشد. یکی از الزامات اساسی و مهم واحدهای تولیدی برای دریافت نشان استاندارد، معرفی حداقل یک نفر فرد متخصص و با تجربه مرتبط با آن صنعت به عنوان مدیر کنترل کیفیت است. مدیر کنترل کیفیت وظیفه دارد کیفیت کالاها را از ورود مواد اولیه، فرآیند تولید تا عرضه کالا به بازار کنترل کند. درصورت وجود مشکل کیفیتی باید به مدیریت واحد، کارخانه و مجموعه منعکس گردد و در صورت عدم توجه به این موارد ملزم به انعکاس به اداره کل استاندارد است.
وی گفت: از دیگر اقدامات انجام شده معرفی و تقدیر از واحدهای نمونه کیفیت با ارزیابی عملکرد دو ساله اخیر آن ها در روز دوشنبه ۲۳ مهرماه در سالن اجلاس سران در تهران است. از ۳۰ واحد نمونه کشوری تقدیر می شود که ۵ واحد نمونه کشوری از خراسان رضوی است. هم چنین از ۷۰ واحد نمونه استانی در سطح کشور علاوه بر ۳۰ واحد کشوری تقدیر می شود. ۹ واحد نمونه استانی نیز مربوط به خراسان رضوی است. استان خراسان رضوی با ۱۴ واحد نمونه رتبه اول را در بین کل استان های کشور کسب کرده است. استان اصفهان و آذربایجان شرقی با ۱۰ واحد نمونه رتبه دوم و استان تهران با ۹ واحد نمونه در جایگاه سوم قرار گرفته است. در سطح استان نیز ۱۹ آبان ماه تقدیر از واحدهای استانی انجام خواهد شد.
مدیر کل استاندارد خراسان رضوی بر استفاده از ظرفیت علمی و تخصصی دانشگاه ها و اعضای هیئت علمی برای تدوین استانداردها، آموزش و سایر زمینه تاکید کرد و گفت: در اکثر دانشگاه های استان دفاتر استانداردسازی افتتاح شده است. سازمان ملی استاندارد یک سازمان تخصص محور است. بنابراین در حوزه های مختلف نیاز به ارتباط با بدنه متخصص و نخبگانی کشور دارد تا از تجربه و تخصص آن ها استفاده کند.
وی گفت: از دیگر فعالیت های انجام شده؛ هم افزایی و کاهش موازی کاری ها با دستگاه های اجرایی در بحث استاندارد و کنترل کیفیت است تا نظارت و بازرسی ها با سایر دستگاه های اجرایی در راستای تقویت هم باشد و تلاقی یا تضادی پیدا نکند.
سجادی عطار از شروع کار سه جانبه در جهت نظارت دقیق تر بر بازار خبر داد: همکاری بخش خصوص و واحدهای خصوصی دارای نشان استاندارد و تشکل های مربوطه، از یک طرف با واحدهای تولیدی، خانه صمت و انجمن های صنایع همگن و از طرفی اتاق اصناف و مجموعه های مسئول در سطح عرضه کالا سبب جلوگیری از عرضه کالای تقلبی و غیر استاندارد در سطح بازار و اصناف می شود. بیش از ۲۹۰ هزار واحد صنفی در استان وجود دارد که نظارت دقیق با کار سه جانبه انجام خواهد پذیرفت.
وی گفت: ۲۷ آزمایشگاه تایید صلاحیت شده در روزهای آینده در سطح استان افتتاح خواهد شد که به شبکه آزمایشگاه های همکار سازمان ملی استاندارد افزوده خواهد شد.
وی اظهار کرد: طرح سنجش نرخ کیفیت نیز در حال انجام است. این طرح مهرماه آغاز شده و در آن میزان رضایت مردم از کیفیت کالاها در پنج گروه کالایی موادغذایی، مواد شیمیایی، لوازم و تجهیزات منزل، قطعات خودرو و سایر کالاهای پرمصرف بررسی می شود.
وی در پایان استانداردهای اجباری جدید را بیان نمود: در حوزه برچسب انرژی برای ساختمان های اداری، استاندارد خانه سالمندان، مراکز پیش دبستانی و مهد کودک ها، هتل ها و هتل آپارتمان ها، ۳۰ مورد از انواع آفت کش ها و سموم تصویب شده است.
در حوزه نوشت افزار تعدادی از لوازم التحریر مثل مداد، خودکار، کاغذ و مقوای نوشت افزار مشمول استاندارد اجباری شده است.
در حوزه پوشاک و منسوجات هم استاندارد های اجباری مربوط به لباس، لباس بچگانه، لباس نوزاد که باید با دریافت نشان استاندارد به تولیدات خود ادامه دهند.
طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) با شرکت نفت در جایگاه سوخت است که استاندارد اجباری شده است.