به گزارش رخداد پرس، در نشست تببین و روایتگری در حوزه دفاع مقدس که با حضور اعضای کانون هنرمندان حوزه شهید بابایی مشهد برگزار شد، یوسف امینی، جانشین مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، هفته دفاع مقدس را بزنگاهی برای احساس دین و تکلیف در برابر مردان و زنانی دانست که دفاع از خاک ایران را اولی ترین وظیفه خود دانسته و جان خود را در راه حفظ باورها و کیان کشور فدا کردند.
وی افزود: هفته دفاع مقدس یکی از مؤثرترین جلوه های فرهنگ ایرانی – اسلامی است. آغاز هر جنگ و تهاجم با دفاع و مقابله مواجه می شود. هر جامعه ای که در طول تاریخ با تهاجم دشمنی روبه روشده است؛ خود را موظف به دفاع و تقابل دانسته و از ماهیت و هویت خود به هر نحوی دفاع می کند. ۸ سال دفاع مقدس به واسطه ریشه و ویژگی های تاریخی خود، نوعی فرهنگ دینی و ملی است که با همه فراز و فرودهایش به خلق فرهنگی غنی منجر شد که به عنوان فرهنگ پایداری و رشادت از آن نام برده شده است.
امینی ادامه داد: دفاع مقدس توانست فرهنگ دفاع از اسلام را در خاورمیانه و جهان بنیان گذاری کند و به الگویی برای مردم آزاداندیش و آزادی خواه جهان تبدیل شود. آن چه مسلم است؛ این است که دفاع مقدس به عنوان سند مقاومت و مظلومیت ملت ایران در خاطره تاریخ ثبت و ضبط شده است و باید و لازم است که با هر ابزار فرهنگی و هنری به عنوان یک فرهنگ پایدار از آن پاسداری شود.
در ادامه این نشست، علیرضا مهرداد، نویسنده و پژوهشگر در حوزه دفاع مقدس با بیان این که باید دفاع مقدس در ادبیات جهان جای خود را بیابد؛ گفت: دفاع مقدس، مقوله ای است که می توان از هرسو به آن نگریست و از آن سخن گفت. ما با ۸ سال جنگ تحمیلی که سرشار از قصه های ایثار، شهادت، حماسه و رشادت است؛ برای تمام جهانیان حرف برای گفتن داریم. در تمام فرهنگ های جهان، ادبیات جنگ، مانایی ادبیات آن سرزمین را بر دوش کشیده است. جنگ و صلح هر تمدن و کشوری با ورود به ادبیات به اثر جاودانی تبدیل شده است.
وی افزود: در ایران، ادبیات دفاع مقدس، همزمان با هشت سال جنگ ایران و عراق بروز پیدا کرد. اولین رگه های آن در رسانه و مطبوعات خود را نشان داد و با داستان های حماسه ها و رشادت های رزمندگان پی گرفته شد. اهل قلم با توجه به بستر ارزشی جنگ، قلم به دست گرفتند و محتوا تولید کردند. با پایان یافت جنگ، شاهد بروز و ظهور ادبیات دفاع مقدس به شیوه ای متفاوت بودیم. نویسندگان سعی داشتند به هر نحوی، نسبت به این خماسه، ادای دین کنند. اما در ادامه و در دوران سازندگی، رزمندگان وارد فعالیت های فرهنگی شده و بستر را برای رشد و توسعه ادبیات دفاع مقدس مهیا کردند.
مهرداد ادامه داد: با ورود به دهه هشتاد، شور به شعور بدل گشت و تحولی بنیادی در این ادبیات اتفاق افتاد. ادبیات جنگ، عنوان زیبایی با نام ادبیات پایداری یافت و با ارزش های معنوی دفاع مقدس تعمیق شد و بازتاب ارزش های معنا دار و هویت اسلامی – ایرانی را به دنبال داشت.
وی در خصوص ادبیات دفاع مقدس در زمان کنونی گفت: ادبیات دفاع مقدس در زمان اکنون، ملقمه ای از ادبیات جنگ و مقاومت، چه در قالب شعر و چه در قالب داستانهای کوتاه و بلند است. در دوران پر تلاطم جنگ، نویسندگان کمتر می توانستند به جنبه های فنی و هنری اثر خود بپردازند و اغلب به واسطه تعهد و مسئولیت، آثاری خلق می کردند که روحیه مقاومت و شجاعت را در بین مردم افزایش دهد؛ اما فضای پس از جنگ و آرامش آن به نویسنده فرصت داد تا در تکنیک و جنبه هنری اثرش دقت بیشتری نماید.
وی افزود: دامنه ادبیات دفاع مقدس وسیع و عمیق است. باید دانسته و آگاهانه با ابزار هنری در آن غور کرد. در این میان مسیر حرکت ادبیات داستانی، امروزه به شکلی است که می تواند چشم انداز آینده را روشن کند. تداوم و استمرار این مسیر با پدید آمدن نسل جدیدی از نویسندگان به ارتقای ادبیات داستانی دفاع مقدس، خواهد انجامید و این حوزه ادبی به افق های جدیدی دست پیدا خواهد کرد.
این پژوهنده ادبی در پایان با معرفی کتاب “جاده جنگ” اثر منصور انوری، نویسنده معاصر مشهدی، این اثر را قابل توجه خواند و از آن به عنوان جنگ و صلح ادبیات ایران یاد کرد.
وی افزود: این کتاب ۲۴ جلدی که ۱۲ جلد آن با عنوان “جاده جنگ” به چاپ رسیده است، ۱۲ جلد دیگر آن با عنوان “گذرگاه” نیز در حال آماده سازی است.
در بخش پایانی این نشست، محمد هادی خالقی، مسئول سازمان بسیج هنرمندان خراسان رضوی، دفاع مقدس را مقطعی نورانی از تاریخ ملت بزرگ ایران خواند و گفت: دفاع مقدس، مظهر حماسه، معنویت، دینداری ، آرمان خواهی، ایثار، مقاومت، تدبیر و حکمت بود. در همه جنگ های قبل از جنگ تحمیلی ایران و عراق، تمامیت ارزی ایران مورد هدف قرار می گرفت و تکه ای از وطن از دست می رفت. دفاع مقدس ثابت کرد که انقلاب اسلامی و آرمان هایش نمی گذارند، ذره ای از خاک ایران به تاراج بیگانگان برود.
وی افزود: خرمشهر به بهای خون های زیادی پس گرفته شد و حال پس از چهل و اندی سال که از جنگ گذشته است؛ باید و لازم است که روایت همه آن از خودگذشتگی ها به نسل کنونی و نسل های آتی منتقل شود. ابزار فرهنگ و هنر مؤثرترین وسیله برای بیان روایت ها و مانایی ارزش های دفاع مقدس است.