تاریخ انتشار : چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404 - 19:35
کد خبر : 16465

رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق:

در سال جاری با وضعیت ناترازی در پیک تابستان روبه‌رو خواهیم بود

رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق گفت: ما به‌ویژه در سال جاری، با وضعیت ناترازی در پیک تابستان روبه‌رو هستیم و در این زمینه باید تمام تلاش خود را برای تولید انرژی بیشتر و مدیریت مصرف به‌کار گیریم. 

 

به گزارش رخداد پرس، محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) در آیین بهره‌برداری و آغاز عملیات اجرایی ۲۹۶ مگاوات نیروگاه خورشیدی ضمن ابراز امیدواری برای شروع و یا افتتاح پروژه‌های بیشتر در استان، اظهار کرد: «امیدواریم این پروژه ها، فتح بابی برای آغاز پروژه‌های بیشتر در استان خراسان رضوی باشد. اتفاق خوبی در این استان رخ داده است، چرا که صدور پروانه احداث نیروگاه‌ها به‌طور کامل در اختیار استان و مدیران استان قرار گرفته است.»

 

وی افزود: «برای افق ۱۴۰۶، برنامه‌ریزی‌هایی برای توسعه ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در استان خراسان رضوی انجام شده است که معادل ۱۰ درصد از ظرفیت ملی هدف‌گذاری شده است. امیدواریم با همت مسئولین استان، این هدف محقق شود و ۳۰۰۰ مگاوات برق از منابع تجدیدپذیر تولید گردد.»

 

معاون وزیر نیرو همچنین به پروژه‌های مختلف اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر، ۲۹۶ مگاوات پروژه نیروگاه خورشیدی در استان آغاز یا افتتاح شده است. در بخش کشاورزی، نیازهای خود را تجمیع کرده‌ایم و قول مساعدت دادیم تا در این زمینه کمک کنیم. این رویکرد تجمیعی می‌تواند در بخش صنعت نیز به‌کار گرفته شود و از این طریق به توسعه بیشتر پروژه‌ها کمک کند.»

 

طرزطلب تأکید کرد: «ما به‌ویژه در سال جاری، با وضعیت ناترازی در پیک تابستان روبه‌رو هستیم و در این زمینه باید تمام تلاش خود را برای تولید انرژی بیشتر و مدیریت مصرف به‌کار گیریم. برنامه‌ریزی رئیس‌جمهور برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق از منابع تجدیدپذیر در سراسر کشور در حال پیگیری است، که تأمین مالی آن از سوی دولت انجام خواهد شد.»

 

وی همچنین به اهمیت توسعه نیروگاه‌های بادی اشاره کرد و افزود: «نیروگاه‌های بادی نقش بسیار مهمی در تأمین انرژی تجدیدپذیر ایفا می‌کنند و باید این بخش را با جدیت بیشتری پیش ببریم. برای این منظور، دولت تمام تلاش خود را برای تأمین تجهیزات لازم به‌کار خواهد گرفت و تمامی سرمایه‌گذاران و صنایع می‌توانند با همکاری دولت و استان در این پروژه‌ها مشارکت کنند.»

 

رییس ساتبا در پایان سخنان خود اظهار کرد: «امیدوارم با همت و همکاری مشترک، این پروژه‌ها به‌زودی به بهره‌برداری برسند و بتوانیم سهم بیشتری از نیاز انرژی کشور را از طریق ظرفیت‌های بومی استان خراسان‌رضوی تأمین کنیم. از تمامی مدیران و مسئولان استان، به‌ویژه در حوزه برق و تولید انرژی، تقدیر و تشکر می‌کنم.»

 

در ادامه نشست، عبدالوحید مهدوی‌نیا، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مشهد، ضمن تشکر از دست‌اندرکاران و سرمایه‌گذاران، به تبیین ظرفیت‌ها و اقدامات استان در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر پرداخت.

 

مهدوی‌نیا با اشاره به ظرفیت‌های استان در زمینه انرژی خورشیدی و بادی اظهار کرد: «در حال حاضر، مشهد با یک میلیون و ۸۵۰ هزار مشترک، از ظرفیت‌هایی برخوردار است که می‌تواند جایگاه ویژه‌ای در تولید انرژی تجدیدپذیر در کشور داشته باشد. تا سال ۱۴۰۲، ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی در دست احداث استان حدود ۱۶.۵ مگاوات بود که در سال گذشته با شتاب بیشتری، این ظرفیت افزایش یافته است.»

 

وی افزود: «در حال حاضر ۶۷ مگاوات نیروگاه در بخش‌های مختلف استان در دست اقدام داریم، که ۵ نیروگاه خورشیدی و ۳۱۰ کیلووات از آن‌ها وارد مدار شده است. این نیروگاه‌ها از جمله پروژه‌هایی هستند که با هدف تأمین برق پایدار و بهینه‌سازی مصرف انرژی در حال اجرا هستند.»

 

وی ادامه داد: «برای تحقق اهداف بلندمدت، برنامه‌ریزی شده است که تا پایان سال ۱۴۰۶، ۲۷۲ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان مشهد نصب و وارد مدار شود. این اهداف شامل ۵۳ مگاوات در سال ۱۴۰۴، ۹۳ مگاوات در سال ۱۴۰۵ و ۱۲۶ مگاوات در سال ۱۴۰۶ است. همچنین در شهرستان طرقبه نیز ۱۹.۶ مگاوات نیروگاه خورشیدی در دست احداث است.»

 

مهدوی‌نیا به پروژه‌های دیگر نیز اشاره کرد و افزود: «برای پروژه‌های صنعتی که بر اساس ماده ۱۶ در حال اجرا هستند، تا امروز حدود ۵ نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۸۲۰ کیلووات وارد مدار شده‌اند. این نیروگاه‌ها شامل نیروگاه چسب مشهد است که ظرفیت تولید ۲۶ میلیون کیلووات ساعت انرژی را دارد.»

وی تأکید کرد: «در کنار این پروژه‌ها، تلاش می‌شود که ۴۰۰ کیلووات دیگر نیز به زودی وارد مدار شود تا نیازهای صنعتی و تجاری استان برطرف گردد.»

 

وی همچنین به اهمیت بهینه‌سازی مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: «شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی است. این موضوع نیازمند توجه بیشتر به بهره‌وری انرژی است. به‌طور خاص، مصرف انرژی در کشور ما به ازای هر واحد تولید ناخالص ملی بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است، که در این راستا اقدامات مختلفی در حال انجام است.»

 

مهدوی‌نیا افزود: «از جمله این اقدامات، می‌توان به پروژه تعویض ۱۸۱ هزار چراغ LED در مشهد اشاره کرد. این پروژه با سرمایه‌گذاری حدود ۶۳۰ میلیارد تومان، قادر خواهد بود مصرف برق را تا ۱۰۸ میلیون کیلووات ساعت کاهش دهد، که معادل صرفه‌جویی در مصرف ۳۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی و ۲۴ میلیون لیتر آب است.»

 

وی در ادامه گفت: «این صرفه‌جویی‌ها نه تنها در کاهش مصرف انرژی مؤثر است، بلکه در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز نقش بسزایی دارد. در کنار این تلاش‌ها، برای بهبود وضعیت مصرف انرژی در صنایع، از سرمایه‌گذاران دعوت می‌شود که در پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر سرمایه‌گذاری کنند. این اقدام می‌تواند باعث کاهش محدودیت‌های بار و ایجاد ظرفیت‌های جدید برای صنایع شود.»

 

مهدوی‌نیا همچنین از شرکت ساتبا بابت موافقت با تعویض الکتروموتورهای کولرهای آبی به موتورهای BLDC در فاز اول تشکر کرد و گفت: «این تغییرات، در کاهش مصرف برق و بهبود بهره‌وری انرژی نقش بسزایی دارد.»

 

او در پایان تأکید کرد: «با توجه به ظرفیت‌های گسترده انرژی تجدیدپذیر در استان و با همکاری همه دستگاه‌های مربوطه، می‌توانیم در آینده نزدیک به اهداف بلندمدت خود در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر دست یابیم و خراسان رضوی را به الگویی موفق در کشور تبدیل کنیم.»

 

در ادامه نشست، علیرضا خدابنده، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی، به تبیین ظرفیت‌ها و اقدامات استان در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر پرداخت.

 

وی عنوان کرد: «هدف‌گذاری استان خراسان رضوی بر احداث ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۶ است. این برنامه شامل ۲۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی خواهد بود که در بخش‌های مختلف استان، از جمله کشاورزی، صنعتی، خانگی، و اداری توسعه خواهد یافت.»

 

خدابنده افزود: «در حال حاضر، ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های تجدیدپذیر استان حدود ۱۲۸ مگاوات است و امیدواریم با اجرای برنامه‌های در دست اقدام، به هدف ۳۰۰۰ مگاوات تا سال ۱۴۰۶ دست یابیم. این توسعه‌ها به‌ویژه در شهرستان‌های خواف تربت جام و تایباد برای نیروگاه‌های بادی و همچنین در سایر نقاط استان برای نیروگاه‌های خورشیدی اجرا خواهند شد.»

 

وی ادامه داد: «آغاز عملیات اجرایی و افتتاح ۲۹۶ مگاوات پروژه نیروگاه تجدیدپذیر از امروز رقم خواهد خورد. تمامی این پروژه‌ها با هدف تأمین انرژی پایدار و بهینه‌سازی مصرف انرژی در استان آغاز خواهند شد و امیدواریم که این پروژه‌ها منجر به برکات فراوانی برای استان خراسان رضوی شوند.»

 

 

او در ادامه به روند توسعه پروژه‌ها در سال‌های مختلف اشاره کرد و گفت: « در سال ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵، تمرکز بیشتری بر روی نیروگاه‌های خورشیدی خواهد بود و در سال ۱۴۰۶ نیز پیش‌بینی می‌شود که بخش عمده‌ای از این ظرفیت از نیروگاه‌های بادی تأمین شود.»

 

خدابنده در پایان اظهار امیدواری کرد که با همکاری تمامی دستگاه‌ها و با پیگیری‌های مستمر، استان خراسان رضوی به یکی از قطب‌های بزرگ تولید انرژی تجدیدپذیر در کشور تبدیل شود و این پروژه‌ها منجر به رشد اقتصادی و افزایش اشتغال در استان گردد.

 

در ادامه برنامه، مجتبی شجاعی، معاون استاندار و فرماندار تربت حیدریه گفت: «امروز با تفویض اختیارات مناسب، گام‌های بزرگی در جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر برداشته شده است. هم‌اکنون ۴۵ مگاوات پروژه انرژی تجدیدپذیر در نوبت اجرا داریم و این دستاورد بزرگی است که قطعاً حاصل نگاه بلندمدت و دوراندیشانه استاندار محترم، دکتر مظفری، و پیگیری‌های مستمر دکتر خدایی و جناب خدابنده، از مدیران برجسته استان است.»

 

شجاعی ادامه داد: «با تشکیل ستاد توسعه انرژی‌های نو و خورشیدی در سطح استان و با حمایت‌های استاندار، مشابه این ستاد در شهرستان تربت حیدریه نیز تشکیل شد. برای پیگیری این پروژه‌ها، پنجره واحدی ایجاد شده که از طریق آن تمامی مسائل مرتبط با زمین و تأمین منابع لازم به‌طور متمرکز و هماهنگ پیگیری می‌شود.»

 

فرماندار تربت حیدریه به پروژه‌های در دست اقدام اشاره کرد و گفت: «در بخش خانگی، طی چند ماه اخیر ۲۰۰ نیروگاه ۵ کیلوواتی با ظرفیت یک مگاوات به شبکه برق متصل شده است. در حوزه صنعت، پروژه‌هایی به ظرفیت حدود ۱۰ مگاوات در نوبت صدور مجوز هستند.»

 

وی همچنین به پروژه‌های کشاورزی اشاره کرد و افزود: «در بخش کشاورزی، ۴۹۵ حلقه چاه کشاورزی در شهرستان تربت حیدریه فعالیت دارند که مصرف برق آن‌ها معادل ۴۰ مگاوات است. امروز نیز شاهد افتتاح دو مگاوات نیروگاه در این شهرستان خواهیم بود.»

شجاعی در پایان با اشاره به نقش بخش خصوصی در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، اظهار داشت: «در بخش سرمایه‌گذاری خصوصی، ۴۵ مگاوات پروژه در نوبت داریم که با توجه به تلاش‌های مستمر، این پروژه‌ها به زودی به مرحله اجرایی خواهند رسید.»