تاریخ انتشار : یکشنبه 18 آذر 1403 - 19:36
کد خبر : 13209

نخستین رویداد ملی نان در مشهد برگزار شد | مصرف نان در ایران، ۳ برابر متوسط جهانی است

براساس گزارش‌های کارشناسی، متوسط مصرف نان در سبد غذایی اقشار مختلف مردم ایران معادل ۱۸۰ کیلوگرم در سال و بیش از سه برابر متوسط جهانی است و بیش از نیمی از کالری روزانه موردنیاز بسیاری از مردم از منبع نان و غلات تأمین می‌شود.

به گزارش رخداد پرس، نخستین رویداد ملی مسئله‌محور نان با هدف بررسی راهکار‌های علمی‌پژوهشی برای ارتقای کیفیت انواع نان در سبد غذایی جامعه، صبح امروز (یکشنبه، ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳) با حضور سردار مجید نورعلی فرمانده آماد و پشتیبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، امیرمجید عرب‌زاده ارشد سازمانی وزارت دفاع در استان خراسان رضوی، محمد پاشاخانلو مدیرعامل صندوق حمایت از تحقیقات و نوآوری دفاعی، شهاب بیشه‌سری مسئول دفتر برنامه امنیت غذایی و جمعی از اساتید، پژوهشگران و محققان دانشگاه‌های کشور در تالار همایش‌های مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی برگزار شد. افتتاح مرکز نوآوری و فناوری غذا‌های خاص و تجلیل از مقالات برگزیده از دیگر محور‌های این مراسم بود.

مصرف نان در ایران، سه برابر متوسط جهانی

سیدمحمدعلی رضوی، مدیرعامل مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، در این مراسم با تأکید بر اینکه این همایش، بهانه‌ای برای هدفمندسازی تلاش‌های علمی برای ارتقای کیفیت نان است، اظهار کرد: این موضوع در سبد غذایی ایرانیان اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در کشور ما متوسط مصرف نان توسط اقشار مختلف مردم معادل ۱۸۰ کیلوگرم در سال و بیش از سه برابر متوسط جهانی است و اقشار متوسط و ضعیف جامعه براساس تحولات اقتصادی و معیشتی که در سال‌های اخیر ایجاد شده است، به‌جای برنج یا اقلام غذایی دیگر متمرکز بر مصرف نان هستند تا موادمغذی موردنیاز خود، فرزندان و اعضای خانواده‌شان را از این محل تأمین کنند.

وی افزود: در کشور ما با توجه به تنوع گسترده گندم و آرد، افزودن نمک به آرد یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است که به بخش محوری ذائقه مردم نیز تبدیل شده، اما مشکل اینجاست که حدود ۳۵ درصد از مصرف نمک مردم ایران از منبع غلات و به‎ویژه نان تأمین می‌شود و بنابراین، نجات مردم از بسیاری از بیماری‌ها ازجمله فشارخون فقط با اصلاح و مهندسی نان می‌تواند یک هدف دردسترس و قابل‌تحقق باشد.

زنجیره تأمین، دلیل اصلی هدررفت نان

شهاب بیشه‌سری، رئیس دفتر ملی امنیت غذایی هم از برگزاری این همایش با عنوان یک مسئله راهبردی در تحقق امنیت غذایی کشور یاد کرد و گفت: برای بخش بزرگی از ملت ما، بیش از نیمی از کالری روزانه موردنیاز از محل نان و غلات تأمین می‌شود و علاوه بر این، زنجیره تأمین نان نیز به‌قدری در کشور گسترده است که اشتغال میلیون‌ها نفر از مرحله کاشت گندم تا استحصال آن، فرایند تولید آرد، پخت نان و حمل‌ونقل غله در فرایند‌های بینابینی به این حوزه گره خورده و بنابراین شاید حتی بتوان نان را مهم‌ترین ماده غذایی با پیوست‌های وسیع اقتصادی در کشور دانست.

وی بیان کرد: در جریان قضاوت درباره کیفیت فعلی نان در سبد غذایی مردم، شرایط به نوعی است که فراتر از هر اظهارنظر کارشناسی حتی خود مردم از حقایق و واقعیت‌ها آگاه هستند. شاید به‌جرئت بتوان ادعا کرد که امروزه کیفیت نان در مناطق مختلفی از کشور به حدی بالاست که مردم رضایت کامل از آن دارند و در برخی نقاط دیگر، شاهد کیفیت نازل آن هستیم؛ بنابراین با گستره آمایشی وسیع نان در کشور، در حقیقت باید به‌صورت میانگین گفت که متأسفانه ما در شرایط مطلوبی نسبت به میانگین‌های جهانی قرار نداریم.

رئیس دفتر ملی امنیت غذایی تصریح کرد: مطالعات دانشگاهی بر حوزه ریزمغذی‌های نان بسیار مهم است. موضوع تلفات و هدررفت غلات در کشور ما بسیار زیاد است و باید فکری به حال این حوزه کرد. اگرچه مردم نیز تکالیف مهمی برعهده دارند، اما انگشت اتهام این حوزه نیز فقط به سمت مردم نیست و سرتاسر زنجیره تأمین نان از مرحله کاشت گندم و برداشت آن توسط ماشین‌آلات کشاورزی گرفته تا حمل‌ونقل گندم، فراوری آرد، ذخیره‌سازی آن، استحصال خمیر در نانوایی‌ها، پخت نان و تحویل آن به دست مردم دارای ایرادات و اشکالاتی است که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.

 

ارسال ۳۰ اثر پژوهشی به دبیرخانه رویداد

محمدعلی زمانی، دبیر علمی همایش نیز با اشاره به ارسال بیش از ۳۰ راهکار علمی‌پژوهشی در قالب مقاله‌های دانشگاهی به دبیرخانه رویداد خاطرنشان کرد: محور‌های همایش عبارت‌اند از راهکار‌های تولید نان فراسودمند و جدید، روش‌های افزایش ماندگاری نان با درنظرگرفتن سلامت آن، نان‌های خاص برای گروه‌های خاص جامعه همچون بیماران سلیاکی، فنیل کتونوریا، سالمندان و کودکان، بسته‌بندی‌های جدید و خلاقانه نان، پخت، توزیع و نگهداری نان و ضایعات آن.

وی ادامه داد: در جریان سه مرحله داوری آثار که با حضور اندیشمندان برجسته ملی برگزار شد، هیئت داوران از ۲۲ طرحی که حائز شرایط رقابت بود، ۹ اثر را انتخاب کرد تا پروپوزال طرح خود را در همایش محوری امروز به اجرا درآورد و نقاط ضعف و قوت آن در حضور کارفرمایان حوزه نان بررسی شود. از این میان نیز در نهایت، ۳ اثر برگزیده می‌شوند تا با اعمال تسهیلات حمایتی و اجرای سیاست‌های مشوق، در همین رویداد قرارداد‌های همکاری‌شان با صاحبان صنایع امضا شود.