هیچگونه دخل و تصرفی در بنای ثبتی هلال احمر مشهد صورت نگرفته است
به گزارش رخداد پرس، نگهداری از هویت های تاریحی یک شهر از ابتدایی ترین موضوعات شهری بوده چرا که امروزه توسعه گردشگری و میزبانی از گردشگران یکی از راهکارهای توسعه هر شهری مطرح است. هویت یک شهر میتواند ساختمانهای قدیمی و حتی آداب و رسوم آن باشد که در این حوزه در کشورهای توسعه یافته برای ساختمانهای قدیمی و با ارزش که یادآور خاطراتی از گذشتگان است ارزش خاصی قائل بوده و تنها براساس قوانینی میتوان در اطراف و روی این ساختمانها تغییرات و یا مرمت انجام داد.
شهر مشهد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای ساختمان های قدیمی زیادی است که در دروه های مختلف ثبت ملی شده و حال این بناها نمادهای هویتی شهر مشهد است و باید در حفظ و نگهداری آن تلاش فراوان کرد.
ساختمان هلال احمر استان خراسان رضوی یکی از همین دست ساختمان ها است که نمایانگر هویت این شهر بوده و به همین دلیل نیز ثبت ملی شده است.
گزارش های میدانی و مستندات حکایت دارد پس از تهران، خراسان دومین استانی بوده که جمعیت شیر و سرخ خورشید (هلالاحمر) در آن پا گرفته است. اما ساخت، ساختمانی برای این نهاد، از سال ۱۳۰۲ خورشیدی یعنی همان اوایل ایجاد سازمان در مشهد کلید میخورد.
نام معمار بنای آن نیز که آن دوران در خیابان ارگ مشهد قرار داشت «کریم طاهرزاده» بوده، گویا این معمار نامدار، سفارش طراحی و ساخت این بنا را از محمود جم که در آن زمان سِمت والیگری خراسان را بر عهده داشته، دریافت میکند، در میانه کار به دلیل برخی مشکلات، معماری بنا به «اسماعیلاُف» واگذار میشود، اما در نهایت این دست هنرمند طاهرزاده است که کار را به پایان میرساند و در نهایت این ساختمان با عنوان «اداره هلالاحمر» در سال ۱۳۸۴ و به شماره ۱۳۳۷۴ ثبت ملی شده است.
طی روزهای گذشته انتشار دو تصویر در فضای مجازی در خصوص ساخت و ساز در ساختمان هلال احمر خراسان رضوی نگرانیهایی را برای علاقهمندان در حوزه میراث فرهنگی به همراه داشته و با ارسال پیام هایی از خبرگزاری تسنیم خواسته اند تا این موضوع را پیگیری کنند.
براساس اعلام شهروندان در داخل محوطه ساختمان هلال احمر اقدام به ساخت المان شهدای گمنام شده و در تصویر دیگری نیز تعمیراتی روی ساختمان بدون در نظر گرفتن موارد میراثی و کار کارشناسی مشاهده شده است. از آنجایی که هر گونه اقدام در حریم یا روی ساختمانهای ثبت ملی شده باید با مجوز اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد برای پیگیری این موضوع به سراغ میراث فرهنگی رفتیم.
احسان زهره وندی،معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی در همین خصوص در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مشهد اظهارداشت: ساختمان هلال احمر خراسان رضوی واقع در میدان ده دی مشهد یک اثر ثبتی است و هرگونه دخل و تصرفی در این اثر غیر قانونی و نیازمند نظر کارشناسان میراث فرهنگی است.
وی افزود: در دیداری که با رئیس جمعیت هلال احمرخراسان رضوی با توجه به نیازی که این ساختمان همانند دیگر آثار ثبتی به مرمت دارد نسبت به مرمت این اثرملی اقدام شود که در این راستا مراث فرهنگی خراسان رضوی مشاوری صاحب صلاحیت در حوزه میراث فرهنگی به هلال احمر معرفی خواهد کرد تا نسبت به تهیه طرح مرمت و اقدام شود و اگر طرح در شورای فنی مصوب شد اقدامات مرمتی نسبت به این بنا صورت بگیرد.
زهره وندی تصریح کرد: تاکنون هیچ دخل و تصرف و تخریبی از سوی هلال احمر نسبت به بنای ثبتی صورت نگرفته است و تفاهماتی بین دو دستگاه انجام شده و بحث مرمت بنای ثبتی هلال احمر با معرفی کارشناس میراث فرهنگی و رعایت الزامات در صورت تایید در شورای فنی میراث فرهنگی انجام میشود.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی در خصوص احداث یادمان در محوطه هلال احمر خراسان رضوی نیز گفت: احداث یادمان به دلیل فاصله از بنای ثبتی بلامانع است چرا که هیچ دخل و تصرفی در بنا ایجاد نشده اما با توجه به الزامات سیما و منظر در بناهای ثبتی یکسری تغییرات با حضور کارشناس میراث فرهنگی در یادمان شهید ایجاد خواهد شد./تسنیم