تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 آبان 1403 - 13:28
کد خبر : 12636

سیما کوهستانی

تکمیل پوشش فیبرنوری مشهد ظرف یک سال آینده

محمدرضا سمیعی گفت: پروژه فیبرنوری با همکاری پنج اپراتور برای استفاده از پایدارترین و سریع‌ترین نوع اینترنت، ظرف یک‌سال آینده در سطح شهر مشهد پوشش داده می‌شود.

به گزارش رخدادپرس، محمدرضا سمیعی، مدیر عامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات در نشست خبری اصحاب رسانه اظهار کرد: در حال حاضر ۱۸۹ نفر نیرو در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به کار است که از این تعداد بیست و چهار درصد در حوزه زیرساخت، سی و سه درصد حوزه نرم افزار، دوازده درصد در حوزه هوشمند سازی، سیزده درصد حوزه اداری مالی و پانزده درصد به عنوان لجستیک هستند.

 

وی گفت: بودجه سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات یک درصد کل بودجه شهرداری است که ۸۴ درصد آن بودجه عمرانی می‌باشد. در سال جاری ۱۳۸۸ میلیارد تومان بودجه عمرانی و ۱۳۸ میلیارد تومان بودجه جاری بوده است.

 

سمیعی در ادامه با اشاره به فراگیر شدن موضوعات هوش مصنوعی گفت: در سازمان فناوری اطلاعات دو نگاه به این موضوع وجود دارد؛ یکی جنبه عمومی که کاربرد هوش مصنوعی در موضوعات مختلف مورد نیاز همه مردم است و دیگری از جنس موضوعات عمیق تری است که مقام معظم رهبری نیز به این موضوع تاکید کردند که ما بایستی به لایه های عمیق هوش مصنوعی وارد شویم. این موضوع در تمام ارکان نرم افزاری با هوشمندسازی موثر است. لذا بنا به دستور مدیریت شهرداری و شورای محترم شهر، اداره هوش مصنوعی در ساختار معاونت هوشمند سازی ایجاد شده است که کاربردهای عمومی در این اداره پیش می‌رود. کاربردهای اختصاصی‌تر محتوای داده در حوزه معاونت نرم افزار گزارش داده می‌شود.

 

وی در توضیح وظایف معاونت‌ها افزود: وظیفه حوزه معاونت زیرساخت، ارائه زیرساخت های شهری و سازمانی در شبکه شهرداری، امنیت شبکه و مرکز داده شهرداری شامل ستاد، مناطق، سازمان ها و شرکت های وابسته است. زیرساخت های شهری مانند پروژه فیبر نوری و سامانه دکل های مخابراتی در این حوزه پیگیری می‌شود.

 

مدیر عامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ادامه داد: خدمات الکترونیک شهروندی و مکانیزاسیون سیستم‌های شهرداری وظایف حوزه معاونت نرم افزار است. هم‌چنین در حوزه معاونت هوشمندسازی قسمت دیگری از موضوعات هوشمندسازی که تمرکز بر حوزه iot اینترنت اشیا، کارت شهروندی، تابلوهای اطلاع رسانی، تجهیزات شارژ من کارت و… مدیریت می‌گردد.

 

وی بیان کرد: پروژه FTTH برای استفاده از پایدارترین و سریع‌ترین نوع اینترنت مبتنی بر فیبرنوری در حال انجام می‌باشد. با پنج اپراتور شاتل، آسیاتک، های وب، پیشگامان و صبانت قرارداد بسته شده است تا فیبرنوری در تمام سطح شهر گسترش یابد. در حال حاضر پوشش کامل فیبرنوری در مناطق ۹ و ۱۱ توسط اپراتور شاتل انجام شده و هفت هزار مشترک از اینترنت فیبر نوری استفاده می‌کنند. سایر مناطق در حال حفاری می‌باشد که ظرف یک‌سال آینده کل شهر مشهد پوشش داده می‌شود.

 

سمیعی با اشاره به نوسازی تجهیزات کسر کرایه اتوبوس‌ها خاطر نشان کرد: روزانه ۹۰۰هزار نفر از ناوگان حمل و نقل عمومی ۲۰۰ هزار نفر از قطار شهری استفاده می کنند. دریک تا دو ماه آینده ظرفیت مراکز شارژ دو برابر می‌شود اما در افق دوساله با حذف دستگاه های شارژ من کارت خدمات آنلاین شده و در بستر جدید موجودی من کارت در صورت مفقودی حفظ می‌گردد.

 

وی به سرویس شهر من اشاره کرد و گفت: در شش ماه گذشته سه کمپین “با بایدو بریم”، “بوی ماه مهر” و “آبان رنگی” با هدف استفاده شهروندان از اپلیکیشن شهرمن اجرا شده است. دو درگاه شهرداری هوشمند به نام‌های sm.mashhad.ir و اپلیکیشن شهر من برای ارائه خدمات به شهروندان می‌باشد. تمرکز بر این است که شهروندان برای انجام کار خود نیاز به مراجعه حضوری به شهرداری نداشته باشند.

 

سمیعی اضافه کرد: اپلیکشن با رویکرد باشگاه شهروندی در حال به روزرسانی است. هدف باشگاه شهروندی رفتارسازی شهر هوشمند می‌باشد. سازمان فناوری اطلاعات متولی هوشمندسازی شهرداری و شهر است اما متولی شهر هوشمند نمی‌باشد. شاخص‌های شهر هوشمند، شاخص‌های کلان تری هستند. در باشگاه شهروندی مدل‌های امتیازدهی از طریق اپلیکشن شهر من در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد تا داده‌های مورد نیاز به هنگام ارزیابی بین المللی استقرار شهر هوشمند، وجود داشته باشد.

 

وی گفت: یکی از شاخص‌های شهر هوشمند استفاده از حمل و نقل پاک است و کمپین “با بایدو بریم” در راستای ارتقای این شاخص بوده است. کمپین “بوی ماه مهر” و “آبان رنگی” نیز که استفاده رایگان از بایدو و مترو بود با همین هدف اجرا شد.

 

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات به افزایش ده درصدی خدمات الکترونیک طی یکسال گذشته اشاره نمود و ادامه داد: با اتصال به درگاه صدور مجوزهای دولت، نیاز مراجعه حضوری شهروندان به شهرداری کاهش یافته است. هم‌چنین در سامانه جامع فضای سبز زیر فرآیندی به نام صدور مجوز، قطع، هرس و جابجایی درخت وجود دارد که شهروندان می‌توانند در آن درخواست امدادگیاه دهند. تا کنون نه سامانه داخلی و هفت سامانه موبایلی راه‌اندازی شده است.

 

وی تصریح کرد: یکی از سیاست‌ها، توسعه خدمات فنی و مهندسی به سایر شهرها است. در این راستا تفاهم‌نامه‌ای با شهر دوشنبه در کشور تاجیکستان برای تعامل دوجانبه در راستای شهر هوشمند منعقد شده‌است.

 

سمیعی بیان کرد: سامانه فضای سبز مشهد کشوری می‌شود. در حوزه فضای سبز یک قانون به تمام شهرداری های کشور ابلاغ شده است. سامانه موجود مشهد متناسب با قانون جدید تغییر داده شده که در سطح کشور قابل استفاده باشد.

 

وی درمورد سامانه جامع املاک گفت: بانک املاک به صورت مکانی و با کاربری آن برای ساماندهی وضعیت املاک شهر مشهد راه‌اندازی شده است که تمام صلح نامه‌ها و خرید و فروش که به صورت مکانیزه انجام می‌شود و به بانک اطلاعاتی افزوده می‌گردد.

 

سمیعی ادامه داد: درحال حاضر ۱۵ سرویس فعال شهر من در سطح شهر وجود دارد. ۶ میلیون و ۳۴۶ هزار و ۲۱۳ من کارت صادر شده است. هم‌چنین ۱۱۲۶ عامل فروشگاهی شارژ با برچسب مشخص، ۲۹ باجه شارژ و فروش، ۳۰۳ دستگاه خودکار شارژ، ۶۰۰ دستگاه خودکار شارژ و ۳۰ دستگاه خودکار فروش وجود دارد.

 

وی افزود: از ابتدای سال تاکنون صد مورد وندالیسم داشته‌ایم. در مهرماه ده مورد دستگاه شارژ خراب شده است که مشخصا جایگزینی آن زمان‌بر و هزینه‌بر است.

 

در پایان سمیعی با تاکید بر تحول دیجیتال اظهار کرد: این عبارت دو کلید واژه اساسی حکمرانی داده و استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی دارد. حکمرانی داده تبادل اطلاعات بین دستگاه‌های اجرایی و سامانه‌ها است. در حال حاضر خیلی از دستگاه های اجرایی داده مورد نیاز را در اختیار ما قرار نمی‌دهند. درحالی که تبادل سرویس ها قانون بوده و دولت نیز به آن تاکید کرده‌است.