خبرنگار: سیما کوهستانی
کموزنی اولین علت مرگ و میر نوزادان در سال گذشته
به گزارش رخدادپرس دکتر مهدی قلیان اول؛ معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در نشست خبری هفته سلامت گفت: در سال گذشته بیش از ۷۵۴۰۰ هزار موالید داشتیم که مادران در نه نوبت بارداری و سه نوبت پس از زایمان در مراکز خدمات جامع سلامت مراقبت می شوند.
وی به برنامه های سال جدید اشاره کرد: با برنامه ریزی های صورت گرفته برای ترویج زایمان طبیعی، با اختصاص افراد مراقب سلامت مخصوص مشاوره زایمان، کلاس های مشاوره را افزایش خواهیم داد.
مهدی قلیان اول با تاکید بر نقش رسانه ها در تغییر نگرش و انگیزه مردم گفت: در الگوسازی رفتار سالم و پایدار در جامعه و ترویج آن رسانه نقش خوبی ایفا می کند.
وی ادامه داد: بیش از ۵۴ درصد مردم از کم تحرکی رنج می برند. کم تحرکی عامل بسیاری از بیماری ها است. در حالی که فشارخون در سطح یک یعنی فشارخون بین ۱۲ تا ۱۴ و هم چنین پیش دیابت به راحتی با تحرک قابل درمان است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در سال گذشته تعداد ۷۹۶۴۱ نوزاد در سامانه سینا به ثبت رسیده است که ۹۵ درصد نوزادان توسط مراقبین سلامت به موقع مراقبت شده اند.
وی تصریح کرد: تعداد ۵۳۹ نوزاد در سال ۱۴۰۳ فوت کردند که اولین علت آن کم وزنی بوده است. اگر مادران مراقبت شوند و به موقع ارجاع شوند؛ با توجه به سبدهای حمایتی غذایی می توانیم نوزادان سالمی داشته باشیم.
مهدی قلیان اول با اشاره به پویش نه به تصادف ادامه داد: این پویش سه مرحله دارد. مرحله اول آن با رویکرد کوتاه مدت در اسفند ۱۴۰۳ و فروردین ۱۴۰۴ بود که اطلاع رسانی انجام شد. مرحله دوم رویکرد میان مدت با هدف جلب مشارکت مردم، سازمان های مردم نهاد، NGO های حوزه سلامت و بالا بردن سواد مردم در این زمینه است که منجر به مطالبه خواهد شد. مرحله آخر رویکرد بلندمدت سه ساله است که وزارت صمت، وزارت بهداشت و درمان، وزارت راه و ترابری و… موظف خواهند بود تا استانداردها را درمورد وسایل نقلیه، جاده ها و نقاط پر خطر بهبود ببخشند.
در ادامه دکتر رضا وثوقی مقدم؛ معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: حوزه سلامت بایستی از یک مسیر مشخص طی شود تا هزینه ها مدیریت شده و مسیر دریافت خدمات تسریع گردد. نیاز است در یک مسیر و با یک راهنمایی مشخص با عنوان پزشک خانواده خط سیر درمان تعیین شود تا خدمات درمان به طور مناسب به همه جامعه برسد تا ازدحام بیمارستان ها و اورژانس مدیریت گردد.
دکتر علی روح بخش؛ معاون غذا و دارو دانشگاه در مورد بحث کمبود شیرخشک توضیح داد: یکی از کارخانه های تولید شیرخشک کشور در حوزه دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد که ۴۰ درصد شیرخشک کشور را در دو برند آپتامیل و ببلاک تحت لیسانس تولید می کند. برای رفع کمبود شیرخشک تولید این کارخانه به ۳میلیون و ۷۰۰ هزار قوطی در ماه رسیده است. هم چنین ۶۰ تا ۷۰ درصد مطالبات شرکت های دارویی پرداخت شده است تا سرویس دهی بهتری در تامین داروهای مورد نیاز و بیمارستان ها داشته باشند.
در پایان دکتر محمد احمدیان؛ مسئول اجرایی برنامه جوانی جمعیت اظهار کرد: کشور ایران بعد از اجرایی سازی سیاست های تحدید موالید جهانی نسبت به سایر کشورهای منطقه کاهش موالید بیشتری را تجربه کرده است.
وی ادامه داد: میزان باروری کلی باید بیشتر از ۲/۱ باشد تا جامعه پویا تلقی شود و بیشتر از ۲/۵ باشد تا افزایش جمعیت داشته باشیم. سامانه آماری دانشگاه علوم پزشکی مشهد وضعیت ۲۱ شهرستان تابع دانشگاه را رد می کند که میانگین سال ۱۴۰۲، ۱/۹ بوده است.
محمد احمدیان گفت: دو دسته فعالیت کیفی و کمی به دانشگاه واگذار شده است. در بحث کمیت هم دوش سایر سازمان ها در آموزش، تبلیغ، اطلاع رسانی و ترویج ازدواج و فرزندآوری در سطح استان فعال هستند. در بحث کیفیت جمعیت در جوان سازی، حفظ موالید موجود و ارتقا سلامت جمعیت فعالیت های مختلفی دارد.